hoe laat u uw instrument overwinteren

Kijk hoe u schade kan voorkomen door droogte en temperatuurverschillen. 

Als de winter het laatste beetje vocht uit de lucht heeft geblazen, beginnen de cello’s en violen te kreunen en te steunen.

Als het buiten vriest en alle vocht is verdwenen zal de centrale verwarming hetzelfde doen in huis. Ook kan er geen vocht meer van buiten naar binnen komen. Als vioolbouwer weet ik wat deze maanden voor ellende kunnen brengen: Scheuren in bovenbladen, bladen die loslaten van de zijkanten halzen die  bewegen, vervorming van de bladen of hals en sleutels die losschieten.

Hier een paar simpele tips om dure restauraties te voorkomen. 

Hout krimpt bij droogte en zwelt bij vocht. Muziekinstrumenten kunnen deze verschillen het beste aan als zij tijd genoeg krijgen om te acclimatiseren, snelle overgangen vragen daarentegen om problemen. Daarom is het niet verstandig om uw instrument te veel te bevochtigen in een droge omgeving. 

Als de kamer waarin uw viool of cello te droog is en u hebt een instrument van waarde, investeer in een bevochtiger en een goede en accurate hygrometer. Gebruikt u een bevochtiger met een spons maak hem dan niet druipend nat ongeacht hoe droog het is! Als de spons binnen 45 minuten kurkdroog is betekent dit dat uw instrument in een gevaarlijke omgeving ligt.

Overbevochtiging is slechter dan geen bevochtiging. 

Gebruik uw gevoel om te bepalen of de omgeving goed is voor uw instrument. Als u zich gedurende 5 minuten buiten of in een geparkeerde auto bevindt, en  het is aangenaam voor u zelf, dan is het dat ook voor uw instrument. De buitenlucht kruipt na vijf minuten u koffer binnen. Een instrument heeft geen verwarming zoals wij dus zijn uw handen koud of erg droog, dan geldt dat ook voor uw instrument. 

Geef uw instrument de tijd om te acclimatiseren als u in een nieuwe omgeving komt. Hou daar dan ook rekening mee. Kom op tijd zodat u niet meteen uw instrument moet uitpakken. Houd hem vijf minuten in de koffer . Open uw koffer en wacht nog een paar minuten alvorens hem eruit te nemen.

Het opbergen geeft een andere gelegenheid voor mindfulness en logisch nadenken hetgeen de levensduur van uw instrument en snaren kan verlengen. Kijk eens  naar de oudere  spelers; zij maken de toets en de snaren schoon na het spelen met een schoonmaakdoekje. Ook maken zij de kinhouder schoon welke zweet en stof vasthoudt en met een zachte doek verwijderen ze de hars van het bovenblad en controleren de rest van het instrument. Dan wordt de viool rustig in de koffer gelegd en wordt bedekt met een zijden afdekdoek. Alle schoonmaakdoekjes worden opgevouwen en op de krul gelegd waar de meeste ruimte is en de koffer goed gesloten. 

Het is een relatie die je moet hebben en oudere spelers zijn zich daar bewust van.

 Wees bewust van uw omgeving, goed onderhoud voorkomt ergernis en reparaties.

Hoewel ik het fijn vind dat u langs komt op de Zuidersingel, heb ik liever dat u goed voor uw instrument zorgt en ik tijd overhoud voor ongelukken waar u niets aan kan doen.

blue  violin player covered by fresh snow taken at the  Marnixstraat in AmsterdamWilt u meer weten of heeft u nog vragen neem dan contact met mij op door te bellen: 0592-313407 of via mijn e-mailadres: p.brandt@home.nl.

                    

                         TERUG NAAR ONDERHOUD