the violin making course in Assen (NL) in Dutch
 
   

Inleiding
De vioolbouwer Peter Brandt en Bart Straatemeier organiseren twee maal per jaar een cursus Vioolbouw in Assen. Elke cursus bestaat uit 10 lesdagen. De 10 lesdagen bestaan uit een theoretisch gedeelte waarin o. a. de geschiedenis en techniek van de vioolbouw, alsook de meest voorkomende problemen bij het bouwen van een viool worden behandeld. Daarnaast een praktisch gedeelte waarin u in uw eigen tempo een viool leert bouwen. Door de aanwezigheid van twee gediplomeerde vioolbouwers is er ruime individuele begeleiding mogelijk.

Doel
Doel van de cursus is de cursist te laten kennismaken met beginselen van de bouw van strijkinstrumenten en deze kennis actief toe te passen door het bouwen van een eigen instrument. Het voltooien van een instrument is afhankelijk van ervaring en de mogelijkheid om thuis te werken. Voor de bouw van een 'eerste' viool moet zeker uit worden gegaan van 350 tot 450 uur. Voor een cello zeker het dubbele daarvan.

Programma
Onder meer de volgende onderwerpen zullen in het theoretische deel van de cursusdagen worden behandeld:

de verschillende bouwvarianten
materiaal-kennis; hout, lak etc.
buigen van hout
houtbewerkings- technieken
afwerking van de viool
veel voorkomende problemen bij de bouw
vorm, klank en bespeelbaarheid

Naast het theoretische deel, zal het grootste deel van de cursusdag worden besteed aan het onder begeleiding bouwen van een eigen instrument.

Kosten cursus
De kosten voor de cursus bedragen EURO 850,- inclusief een informatief Werkboek Vioolbouw. De kosten voor de benodigde materialen zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. De materialen kunnen zelf worden aangeschaft. Indien gewenst bestaat de mogelijkheid materiaalpakketten te bestellen. Afhankelijk van de gewenste kwaliteit bedragen deze voor een viool ongeveer EURO 275,-


Meer informatie
Voor meer informatie: zie formulier.Reactie
Zie hier een reactie van een cursist.