g Vioolbouw.com, Cursus vioolbouw

Cursus Vioolbouw


- Inleiding -

De vioolbouwer Peter Brandt en Bart Straatemeier organiseren twee maal per jaar een cursus Vioolbouw in Assen. Elke cursus bestaat uit 10 lesdagen. De 10 lesdagen bestaan uit een theoretisch gedeelte waarin o. a. de geschiedenis en techniek van de vioolbouw, alsook de meest voorkomende problemen bij het bouwen van een viool worden behandeld. Daarnaast een praktisch gedeelte waarin u in uw eigen tempo een viool leert bouwen. Door de aanwezigheid van twee gediplomeerde vioolbouwers is er ruime individuele begeleiding mogelijk.


- Doel -

Doel van de cursus is de cursist te laten kennismaken met beginselen van de bouw van strijkinstrumenten en deze kennis actief toe te passen door het bouwen van een eigen instrument. Het voltooien van een instrument is afhankelijk van ervaring en de mogelijkheid om thuis te werken. Voor de bouw van een 'eerste' viool moet zeker uit worden gegaan van 350 tot 450 uur. Voor een cello zeker het dubbele daarvan.


- Programma -

Onder meer de volgende onderwerpen zullen in het theoretische deel van de cursusdagen worden behandeld:

de verschillende bouwvarianten
materiaal-kennis; hout, lak etc.
buigen van hout
houtbewerkings- technieken
afwerking van de viool
veel voorkomende problemen bij de bouw van een viool
vorm, klank en bespeelbaarheid

Naast het theoretische deel, zal het grootste deel van de cursusdag worden besteed aan het onder begeleiding bouwen van een eigen instrument.


- Gereedshappen -

Er wordt vanuit gegaan dat de cursisten normaal houtbewerkingsgereedschap als vlakke beitels, schaaf, kapzaag, wat gutsen e.d. al tot hun beschikking hebben. Duur en zeer gespecialiseerd gereedschap is tijdens de cursusdagen in beperkte hoeveelheid voor de cursisten beschikbaar.


- Kosten cursus -

De kosten voor de cursus bedragen EURO 700,- inclusief een informatief Werkboek Vioolbouw. De kosten voor de benodigde materialen zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. De materialen kunnen zelf worden aangeschaft. Indien gewenst bestaat de mogelijkheid materiaalpakketten te bestellen. Afhankelijk van de gewenste kwaliteit bedragen deze voor een viool ongeveer EURO 250,-.


- Data eerstvolgende cursus -

De voorjaars cursus wordt gehouden van begin maart tot eind juni, de voorjaars cursus van medio september tot januari/februari van het daarop volgende jaar. De cursus vindt plaats nmaal per 14 dagen op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur, gedurende 10 lesdagen. Hieronder volgen de data voor de voorjaars cursus 2023:
  • 1. 16 september 2023
  • 2. 30 september
  • 3. 14 oktober
  • 4. 04 november
  • 5. 18 november
  • 6. 02 december
  • 7. 16 december
  • 8. 23 december
  • 9. 13 januari 2024
  • 10. 27 januari 2024

- Koffie en lunch -

Deze zijn in het gebouw verkrijgbaar.

 

- Reactie van een cursist -

De cursus van Bart en Peter is een plezier waar ik iedere keer weer naar uitkijk. Van 's ochtends 10.00 tot 17.00 zijn we in de weer met de viool en wat daar bij te kijken komt. Indien nodig wordt er een uitleg gegeven. Naast het bouwen van de viool, word je de weg gewezen t.a.v. materialen en het omgaan met gereedschappen. Hoewel de meeste knutselaars denken daar iets vanaf te weten, komt dit bij de bouw van een viool vaak wel wat meer op de details aan dan bij het gewone knutselwerk! Zo is het slijpen en het gebruik van mes en schaaf soms kritisch.

Waarom ik de cursus doe? Omdat ik een viool een heel mooi object vind. Speel je dan viool vragen mensen, die erover horen. Nee, maar dat is ook niet nodig. Wat er nodig is, is interesse in het bouwen en een beetje gevoel over hoe je met hout en gereedschap moet omgaan. De rest leer je op de cursus. Omdat ik niet zo snel ben, zal het nog wel even duren voordat deze viool af is. Maar diep in mijn hart wil ik misschien wel niet dat hij zo snel afkomt; dan zou ik de cursus missen. Of ik begin met een nieuwe!

Gijs de Jong Rotterdam