aanschaftips  


Een deel van de handel in strijkinstrumenten heeft zich naar het internet verplaatst, terwijl ook een aantal algemene muziekzaken een paar violen in de etalage heeft staan. In een vrij land mag dat, maar het is de vraag wat u er aan heeft! 

 Beginners 

Allereerst: wanneer u begint op een viool, alt of cello, koop vooralsnog GEEN instrument, maar huur er eentje, totdat u weet of u er mee verder wil. Bovendien is het voor een beginner ondoenlijk een instrument te beoordelen, zelfs een Stradivarius klinkt in de handen van een beginner nog nergens naar. Ook kleine beginners die niet bij hun muziekschool terecht kunnen voor een huurinstrument kunnen het beste een instrument huren bij een goede verhuurder; tijdens hun groei moeten ze regelmatig wisselen van instrument en bij een huurinstrument gaat dat met de minste problemen. Er zijn in Nederland een flink aantal vioolbouwers met een ruime collectie huurinstrumenten. Slaagt u lokaal niet of wilt u een idee krijgen van prijzen en voorwaarden, kijk dan eens op vioolverhuur.

  Fantastische aanbiedingen?  

Over het algemeen kunnen aanbiedingen van “vioolverkopers” voor instrumenten op het internet vanaf 49,95 tot ca, 200 euro inclusief stok en kist het beste niet serieus worden genomen. Het gaat hier bijna altijd om instrumenten uit de categorie speelgoed, die zo uit de container waarin ze werden aangevoerd worden verkocht. Wees beducht voor bedrijfjes die alleen instrumenten te koop aanbieden en geen reparaties kunen aanbieden; u kunt er van op aan dat u een praktisch onbespeelbaar instrument in handen krijgt. Voor het goed speelklaar (laten) maken van een viool bent u toch aangewezen op een vioolbouwer. Ook vioolbouwers hebben vaak wel eenvoudige en niet al te dure instrumenten in hun assortiment en vrijwel altijd kunt u uw instrument daar inruilen wanneer u wilt “upgraden”

  Marktplaats en EBay  

Het kopen van instrumenten op veilingsites als EBAY kan ook tot teleurstellingen leiden; berucht zijn de verkopers die meer of minder goed lijkende kopieŽn met echt lijkende etiketten van veelal Italiaanse meesters aanbieden, soms met certificaat en al. Vaak worden er ook nog duizenden euro's voor geboden. Bedenk, dat de originelen van dezelfde meesters bij de gerenommeerde veilinghuizen als Sotheby’s en Tarisio vaak tienduizenden tot tonnen opbrengen, dus waarom zou een verkoper ze dan op internet aanbieden? Zonder uitgebreide kennis van strijkinstrumenten en het vermogen door fraai opgepoetste plaatjes en teksten heen te kunnen kijken kunt u beter de gok op EBay NIET wagen. Marktplaats heeft een ruim gevulde afdeling strijkinstrumenten. Voor een groot deel  worden die bevolkt door de “vioolverkopers” met hun fantastische aanbiedingen die hierboven worden beschreven. Voor een kleiner deel bieden particulieren er hun overtollige instrumenten aan. Koopjes bestaan natuurlijk, maar de kans dat u geluk hebt is erg klein en de kans dat u een instrument koopt dat een gebrek heeft dat op het internet werd verzwegen of verdoezeld is erg groot.  

 Indrukwekkende taxatierapporten 

Aanbevelingen als "taxatierapport euro x van vioolbouwer y" geven niet zonder meer een getrouw beeld van de actuele handelswaarde, hooguit van de te verzekeren waarde. De handelswaarde ligt een flink stuk onder de verzekeringswaarde. Uit ervaring kan ik zeggen, dat oudere, op zich redelijke instrumenten, soms nog een investering van honderden euro's vergen om het in een speelklare conditie te brengen. Veelal betaalt u ook nog eens voor een kapotte kist en een onbruikbare strijkstok. Vraag om het recht het instrument terug te mogen brengen wanneer het advies van b.v. een leraar (of het oordeel van een vioolbouwer) niet positief uitvalt. 

 Aanschaffen bij de vioolbouwer 

Bedenk, dat u bij een vioolbouwer kunt kiezen uit meerdere instrumenten en dat u een instrument zonder verplichtingen een redelijke periode op zicht kunt krijgen. Het eventueel aanpassen van het instrument of de toebehoren aan uw wensen is bij de vioolbouwer in veilige handen.  Het onderling kunnen vergelijken is een essentieel onderdeel bij het uitkiezen van een instrument. Bovendien kunt u bij een vioolbouwer zelf bepalen welke strijkstok, koffer en toebehoren u erbij wilt. 

  Waarschuwingen  

"Import uit Duitsland" betekent maar al te vaak "geleverd door een Duitse firma die het instrument in China laat maken" en "deskundig gestemd en voorzien van kwaliteitssnaren" is een uitdrukking die een vioolbouwer of andere deskundige meestal niet zal gebruiken. Muziekhandels die gespecialiseerd zijn in drumstellen en elektrische gitaren doen er soms ook violen en celli bij. Zelfs wanneer de kwaliteit van hun aanbod redelijk is, zijn de betreffende instrumenten nooit goed speelklaar gemaakt (slechte snaren, verkeerde ronding in de toets, slecht gesneden kammen van matige kwaliteit, slecht ingepaste sleutels etc.) Ook muziekhandels die strijkinstrumenten “speelklaar” aanbieden, beperken zich vaak tot het omhoog zetten van de kam en het inharsen van de strijkstok met de meegeleverde hars (van inferieure kwaliteit).  

                                              Samengevat: 

• huur als beginner een strijkinstrument, koop er pas een wanneer u enige techniek   en ervaring hebt.

• koop uw instrument niet bij zomaar een internetaanbieder.

• ga naar een vioolbouwer met een mooie collectie in uw prijsklasse.

• laat u adviseren door een leraar of andere ervaren strijker.

                       

 
 

Hoe kunt u ons bereiken


Plan uw reis met Google Maps
Zuidersingel 71
9401 KC Assen
0592-313407
p.brandt@home.nl


TOT ZIENS!

TERUG NAAR VERKOOP / VERHUUR