Home Werkplaats Verkoop Reparaties Nieuwbouw Uitgelicht Verhuur Onderhoud Persberichten Cursus

 

Reparaties


Alle schade is te herstellen!
  1. Plaatsen en passend maken van een nieuwe kam
  2. Toets uitschaven
  3. Slecht draaiende sleutels passend maken of vervangen
  4. Stapel opnieuw zetten of vervangen
  5. Scheuren in boven- en onderblad lijmen en verstevigen
  6. Strijkstok beharen, kopplaatje vervangen
  7. Schoonmaken van lak en oppervlakken zoals toetsEnkele voorbeelden

  1. Cello met nieuwe hals
  2. Versleten randen vervangen
  3. Stapelvoering makenIn de zomer van 2013 gebeurde er een ongelukje met mijn viool. Door een leerling werd een muziekstander omgegooid en kwam terecht op mijn instrument. Dat leverde een aanzienlijke schade op. Een ramp dus. Het boven- en achterblad waren danig gescheurd en er zaten schaafplekken op.

Vioolbouwer Peter Brandt uit Assen ontfermde zich over het instrument en beloofde dat alles weer goed zou komen. Wel zei hij erbij dat het wel enige tijd kon duren dat de viool weer klaar was. Ook merkte de vioolbouwer op dat lijm, lak en andere ingrediënten tijd moesten krijgen om te drogen.

Van hem kreeg ik een gratis leeninstrument mee en verder wachtte ik af wat er zou gaan gebeuren.

Dat duurde inderdaad behoorlijk lang, maar tussendoor kreeg ik van de vioolbouwer via e-mail wel foto’s toegestuurd over de voortgang van het instrument. Dat was prettig, omdat ik op die manier een idee kreeg welke hoeveelheid tijd eraan vastzat om de viool te restaureren.

Half februari 2014 was de viool weer speelklaar en toen bleek dat hij nog mooier klonk dan voor het ongeluk.
Het instrument ziet er weer prachtig uit en de klank is uitstekend.

Alle hulde aan Peter Brandt, die zijn hele ziel en zaligheid in deze restauratie heeft gelegd. Chapeau!!!!
Tips voor opslag


Ongelukken tijdens transport kunnen worden vermeden door gebruik van een goede en sterke koffer. Controleer altijd voor het kopen van een koffer dat het deksel niet te veel kan worden ingedrukt; bij een val zou het instrument dan namelijk schade op kunnen lopen. Correcte opslag helpt ook om schade te voorkomen ontstaan meestal aan het eind van een verwarmingsperiode. De kamers zijn droog, het hout geeft vocht af en krimpt. Scheuren kunnen optreden. De luchtvochtigheid kan worden gemeten met een hygrometer.

De ideale luchtvochtigheid is tussen de 40 en 80 procent. Te weinig vocht kan worden verholpen met een Dampit; een vochtige rubberen slang met spons die bevochtigd in het instrument wordt opgehangen, maar beter is een kamer luchtbevochtiger.

Problemen met droogte komen vooral voor bij vloerverwarmingen en centrale verwarming. Vooral in de winter wanneer het buiten vriest, dus erg droog is, kan er geen vocht van buiten naar binnen komen en de centrale verwarming zorgt dan ook nog eens voor droge lucht waardoor het vochtgehalte in de lucht vaak snel beneden de 40 procent komt. In de werkplaats merk ik dat aan de sleutels die spontaan terugdraaien; de sleutelgaten worden groter en de sleutels worden kleiner!!
John Cordell 2015

Hoe kunt u ons bereiken


Plan uw reis met Google Maps
Zuidersingel 71
9401 KC Assen
0592-313407
p.brandt@home.nl


TOT ZIENS!