Home Werkplaats Verkoop Reparatie Nieuwbouw Uitgelicht Verhuur Onderhoud Persberichten Cursus

 

De werkplaats

 


Brandt Vioolbouw is sinds 1987 gevestigd in Assen, de hoofdstad van ons mooie Drenthe. De werkplaats en winkel zijn te vinden ten zuiden van het centrum, 10 minuten lopen van het station en 3 minuten van het Drents Museum

Hier in de werkplaats voer ik alle denkbare reparaties uit; simpele maar ook complexe, met vakmanschap en precisie. Een instrument heeft zorg en aandacht nodig. Het is belangrijk dat alle strijkinstrumenten zorgvuldig worden behandeld. Kostbare reparaties of restauraties kunnen bovendien voorkomen worden als het instrument geregeld wordt geïnspecteerd. Bij regelmatig gebruik is het raadzaam uw instrument twee keer per jaar te laten nakijken. Een half jaar zijn twee seizoenen met vochtige en droge perioden. Een strijkinstrument is van hout dat krimpt bij droogte en zwelt bij vocht, daarbij komt dat er grote spanningen in het instrument bestaan. Extreme omstandigheden kunnen uw instrument vervormen of laten scheuren.

Wat wij u bieden is: 

  • Advies
  • Afstellen en akoestische optimalisatie
  • Alle denkbare restauraties
  • Advies over het verzekeren van instrumenten

Naast reparatie en verkoop van strijkinstrumenten, kunt u bij ons op een makkelijke en goedkope manier instrumenten huren. Zoekt u een instrument (viool, altviool of cello), hier wordt u vakkundig geholpen.

Omdat we weten dat uw strijkstok onmisbaar is bieden wij u een speciale service om uw stok te beharen op dezelfde dag: 's morgens brengen 's middags ophalen. Strijkstokken worden behaard met origineel Mongools hengstenhaar. Als u geen gebruik maakt van bovengenoemde service hebben wij een leenstok naar keuze voor u. De stok wordt indien gewenst met uw eigen hars ingeharst.


 

Welke haren zijn het beste?

 

Een stok kan nog zo goed behaard zijn, wanneer de kwaliteit van het haar niet optimaal is zult u dat merken aan het snel slijten van het haar en een rauwe, ongepolijste toon. Het beste haar is het ongebleekte haar van de schimmelhengst. Vroeger kwam dit haar voornamelijk uit Mongolië maar dit haar biedt de laatste jaren geen garantie meer voor beste kwaliteit. Het wordt nog veel gebruikt, want het is nog steeds te koop, maar de ouderwetse topkwaliteit wordt in rap tempo duurder.

Zwart haar wordt uitsluitend voor de contrabas stok gebruikt, het is dikker en steviger en kan dus meer trekkracht hebben. De stok wordt indien gewenst met uw eigen hars ingeharst. Paardenhaar heeft geen weerhaakjes zoals sommigen beweren, maar schubben waartussen de harskorreltjes zich kunnen hechten aan het haar.

Houd uw koffer goed schoon door regelmatig met de stofzuiger alle hars en stof te verwijderen dit voorkomt het geknabbel aan het haar door de museumkever.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U bent altijd welkom en niet onbelangrijk: gratis parkeren voor de deur