Home Werkplaats Verkoop Reparatie Nieuwbouw Uitgelicht Verhuur Onderhoud Persberichten Cursus

 

Cursus vioolbouw


 

Sinds 1996 verzorgen de gediplomeerde vioolbouwers Peter Brandt en Bart Straatemeier een cursus vioolbouw die voor iedereen die enigszins met houtbewerkingsgereedschap kan omgaan toegankelijk is.

Doel

Doel van de cursus is de cursist te laten kennismaken met beginselen van de bouw van strijkinstrumenten en deze kennis actief toe te passen door het bouwen van een eigen instrument. Het voltooien van een instrument is afhankelijk van ervaring en de mogelijkheid om thuis te werken. Voor de bouw van een 'eerste' viool moet zeker uit worden gegaan van ± 350 tot 450 uur. Voor een cello zeker het dubbele daarvan.

Programma

Onder meer de volgende onderwerpen zullen in het theoretische deel van de cursusdagen worden behandeld:

 1. de verschillende bouwvarianten; binnen- of buitenmal, bord, achterblad
 2. materiaal-kennis; hout, lak etc.
 3. buigen van hout
 4. houtbewerkings-technieken
 5. afwerking van de viool
 6. veel voorkomende problemen bij de bouw van een viool
 7. vorm, klank en bespeelbaarheid

Naast het theoretische deel, zal het grootste deel van de cursusdag worden besteed aan het onder begeleiding bouwen van een eigen instrument.

Data cursus

De zomer-cursus wordt gehouden van begin maart tot eind juni, de winter-cursus van medio september tot eind februari van het daarop volgende jaar. De cursus vindt plaats éénmaal per 14 dagen (afhankelijk van vakantie- en feestdagen) op zaterdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur, gedurende 10 lesdagen.

  
 •  Cursusdag  1 :    16 sept
 •  Cursusdag  2 :    30 sept
 •  Cursusdag  3 :    14 okt
 •  Cursusdag  4 :    04 nov
 •  Cursusdag  5 :    18 nov
 •  Cursusdag  6 :    02 dev
 •  Cursusdag  7 :    16 dec
 •  Cursusdag  8 :    23 dec
 •  Cursusdag  9 :    13 jan 2024
 •  Cursusdag  10 :   27 jan 2024

      Deze data zijn nog niet definitief 

De cursussen worden gehouden in het gebouw van Podium Zuidhaege (voorheen ICO), Zuidhaege 2, 9401 NZ in Assen.
Tel: 0592 - 310661.

Materialen en kosten

De kosten voor de cursus bedragen € 800,- inclusief een informatief Werkboek Vioolbouw. De kosten voor de benodigde materialen zijn niet in het cursusgeld inbegrepen. De materialen kunnen zelf worden aangeschaft. Indien gewenst bestaat de mogelijkheid z.g. houtpakketten te bestellen. Deze houtpakketten zijn, afhankelijk van de gewenste kwaliteit, te verkrijgen vanaf € 275,- voor een viool en € 1200,- voor een cello. Bij deze pakketten zit inbegrepen hout voor:

 1. Achterblad en zijkanten
 2. Voorblad
 3. Hals / krul
 4. Blokjes en randverstevigingen
 5. Zangbalk, stapel en kam
 6. Inleg, toets en sleutel-set

Gereedschappen en kosten daarvan

Er wordt vanuit gegaan dat de cursisten normaal houtbewerkingsgereedschap als vlakke beitels, schaaf, kapzaag, wat gutsen e.d. al tot hun beschikking hebben. Duur en zeer gespecialiseerd gereedschap is tijdens de cursusdagen in beperkte hoeveelheid voor de cursisten beschikbaar.

Koffie en lunch

Koffie en lunch zijn in het gebouw verkrijgbaar.

Reactie van een cursist

De cursus van Bart en Peter is een plezier waar ik iedere keer weer naar uitkijk. Van 's ochtends 10.00 tot 17.00 zijn we in de weer met de viool en wat daar bij te kijken komt. Indien nodig wordt er een uitleg gegeven. Naast het bouwen van de viool, word je de weg gewezen t.a.v. materialen en het omgaan met gereedschappen. Hoewel de meeste knutselaars denken daar iets vanaf te weten, komt dit bij de bouw van een viool vaak wel wat meer op de details aan dan bij het gewone knutselwerk! Zo is het slijpen en het gebruik van mes en schaaf soms kritisch.

Bij alle stappen van het bouwen is er goede supervisie. Maar op een prettige manier. Je komt er altijd met hun hulp uit en zo leer je verschillende oplossingen voor problemen die zich tijdens het bouwen voordoen. Er zou eindeloos over de bouw gepraat kunnen worden, maar de praktijk voorgedaan zien worden of bij belangrijke stappen begeleid worden, is meer dan goud waard! Omdat de verschillende cursisten in verschillende stadia van de bouw zitten, kan je door bij elkaar te kijken ook veel opsteken. En mensen die lol hebben in het bouwen van een viool zijn eigenlijk allemaal aardig. Dus heerst er en prima sfeer. De manier van cursusbegeleiding draagt daar natuurlijk ook aan bij.

Waarom ik de cursus doe? Omdat ik een viool een heel mooi object vind. Speel je dan viool vragen mensen, die erover horen. Nee, maar dat is ook niet nodig. Wat er nodig is, is interesse in het bouwen en een beetje gevoel over hoe je met hout en gereedschap moet omgaan. De rest leer je op de cursus. Omdat ik niet zo snel ben, zal het nog wel even duren voordat deze viool af is. Maar diep in mijn hart wil ik misschien wel niet dat hij zo snel afkomt; dan zou ik de cursus missen. Of ik begin met een nieuwe!

Gijs de Jong Rotterdam.